GASTBLOG | Zo haal je alles uit jouw koelkast: Tips voor optimaal gebruik

Gastblogs

11 januari 2024

Een koelkast is tegenwoordig niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Meestal denken we niet al te veel na over het gebruik van onze koelkast, en gebruiken we hem simpelweg alleen om eten in op te slaan. Echter kan het voordelig zijn om hier iets meer aandacht aan te besteden. Een goed georganiseerde en efficiënt gebruikte koelkast kan namelijk niet alleen de versheid van je voedsel verlengen, maar ook helpen bij het verminderen van voedselverspilling en energiekosten. Daarom hebben we in deze blog een aantal handige tips op een rijtje gezet zodat je het maximale uit jouw koelkast kan halen. 

1. Bewaar voedsel op de juiste plek

Er wordt vaak gedacht dat het niet uitmaakt waar in de koelkast je je eten neerlegt. Dit is echter niet waar. Verschillende plekken in de koelkast hebben namelijk verschillende temperaturen. Zo kan je het beste bederfelijke producten zoals vlees en zuivel op de onderste planken bewaren, aangezien hier de temperatuur meestal het laagst is. Daarnaast wordt het aangeraden om groente en fruit apart in de lades te bewaren, aangezien daar de luchtvochtigheid hoger is. Door producten op de juiste plek in de koelkast op te slaan, zullen ze langer houdbaar en vers blijven. 

2. Gebruik luchtdichte containers

Niet alleen de plek in de koelkast draagt bij aan de houdbaarheid van producten, maar ook de manier van opslaan. Zo kun je het beste voedsel in luchtdichte containers opslaan, om hun versheid te behouden en geuroverdracht tussen items te voorkomen. Dit is vooral handig voor eventuele etensresten en delicate producten. Wat betreft etensresten, is het belangrijk warm voedsel eerst op kamertemperatuur af te laten koelen voordat je het in de koelkast plaatst. Hierdoor hoeft de koelkast namelijk minder hard te werken om de interne temperatuur te handhaven. Als laatste is het handig als de luchtdichte containers doorzichtig zijn en als je de houdbaarheidsdatum erop schrijft, zodat je precies weet wat erin zit en tot wanneer het goed is. 

3. De juiste temperatuur instellingen 

Over het algemeen wordt het aangeraden de temperatuur van een koelkast tussen de 2 en 4 graden Celsius in te stellen. Deze temperatuur voorkomt bevriezing van voedsel en houdt alles op de juiste temperatuur om zo derving van voedsel te voorkomen. Om deze temperatuur te behouden is het belangrijk de koelkast niet langdurig te openen. Wanneer je bijvoorbeeld je boodschappen gaat opruimen, is het handig om vooraf alles in categorieën te splitsen, zodat je alles zo snel mogelijk op de juiste plek in de koelkast kan leggen. Op deze manier komt er zo min mogelijk warme lucht in de koelkast. 

4. Reinig de koelkast regelmatig

Als laatste is het belangrijk om de koelkast regelmatig te reinigen om zo bacteriën en geuren te voorkomen. Je wilt immers dat je eten zo lang mogelijk vers blijft. Verwijder daarom lege verpakkingen, gemorst voedsel, en controleer regelmatig de houdbaarheidsdatum van producten en verwijder ze indien nodig. Eens in de zoveel tijd, bijvoorbeeld wanneer je koelkast bijna leeg is, is het verstandig om de koelkast grondig schoon te maken. Veeg hierbij de planken en lades af met een mild schoonmaakmiddel. 

Door de bovengenoemde tips kan je niet alleen de houdbaarheid van je eten verlengen, maar ook de levensduur van je koelkast. Echter is het onvermijdelijk dat je koelkast na zoveel tijd aan vervanging toe is. Wanneer dit is, overweeg dan eens om een koelkast in een outlet te kopen. Dit zijn koelkasten met een kleine transportschade, waardoor ze flink in prijs gedaald zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar de koelkasten van Witgoed Service C.C., waar koelkasten van topmerken verkocht worden met soms wel 35% korting!